Άρθρο του ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αντιπροέδρου της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθηγητή Ιωάννη Κουκιάδη για την εφημερίδα "Αγγελιοφόρος", με τίτλο:
"Από την προηγούμενη στην επόμενη μέρα
του δημοψηφίσματος"
Βρυξέλλες, 28.04.2004
Το γεγονός ότι μια μέρα μετά το δημοψήφισμα συνήλθε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για να πάρει βασικές αποφάσεις και την αμέσως επόμενη μέρα ζητήθηκε η έκτακτη σύγκλιση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για να καθοριστεί η μελλοντική στάση του ΕΚ, καταδεικνύει την απόλυτη προτεραιότητα που έχει για την ΕΕ η διαχείριση των προβλημάτων που ανέκυψαν από τις αντίθετες αποφάσεις των δημοψηφισμάτων στις δύο κοινότητες της Κύπρου.
Αν, όντως, είναι έκδηλη η διαφορά στον τρόπο και στον τόνο της παρουσίασης των προβλημάτων πριν και μετά το δημοψήφισμα, είναι εξίσου φανερό ότι οι πρώτες αποφάσεις των θεσμικών οργάνων δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να αποκωδικοποιούν αυτά που ελέχθησαν πριν από το δημοψήφισμα. Για να αναγνωστούν λοιπόν σωστά θα πρέπει να ενταχθούν στην πάγια και ομόφωνη σχεδόν θέση όλων των θεσμικών οργάνων, ότι η κοινή αποδοχή του δημοψηφίσματος είναι μια χρυσή ευκαιρία για συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων, ότι το μοντέλο λειτουργίας της ΕΕ δεν στέργει τις διαιρέσεις και ότι το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους της ΕΕ, που είναι η αμοιβαία συνεργασία των δύο κοινοτήτων, η συμφιλίωση και η συμβίωση.
Οι πρώτες αποφάσεις που ελήφθησαν και αυτές που θα ληφθούν για να τις υλοποιήσουν δεν απομακρύνονται ούτε χιλιοστό από την γραμμή αυτή. Οι οπαδοί του "όχι" μπορεί να είναι ήσυχοι ότι στην πρόθεση των κοινοτικών οργάνων δεν είναι ούτε η τιμωρία του κυπριακού λαού για το "όχι" ούτε η εγκατάλειψη της ελπίδας για συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων, γατί όπως είπαμε και παραπάνω η Ευρώπη δεν αντέχει την διαίρεση των μελών της. Όμως, για τον ίδιο λόγο και αυτό είναι που διέλαθε της προσοχής τους, η βασική απόφαση των κοινοτικών οργάνων έχει ως στόχο τη μη τιμωρία των Τουρκοκυπρίων. Όσα λοιπόν μέτρα πρόκειται να ληφθούν θα πρέπει να κατανοούνται με αυτή την έννοια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου, που ελήφθη χωρίς βέτο, η Επιτροπή καλείται να παρουσιάσει μέτρα για την οικονομική ολοκλήρωση της νήσου, την βελτίωση των σχέσεων των δύο κοινοτήτων με την ΕΕ και ένα νέο κανονισμό που θα προβλέπει τη χαλάρωση της κυκλοφορίας αγαθών και υπηρεσιών πέρα από την πράσινη γραμμή. Αυτό με απλά λόγια θα πρέπει να ερμηνευθεί ως παροχή οιωνοί ισοδύναμων δικαιωμάτων με τους κατοίκους των κρατών μελών. Ακόμη, θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη σχέσεων και πέραν του οικονομικού τομέα, όπως είναι οι σχέσεις στον κοινωνικό και πολιτισμικό τομέα. Η φράσεις-κλειδί που χρησιμοποιείται είναι ότι "οφείλουμε να θέσουμε το τέρμα στην οικονομική απομόνωση των Τουρκοκυπρίων", ότι "δεν πρέπει σε καμία περίπτωση αυτοί να τιμωρηθούν" και ότι "πρέπει να συνεργασθούμε με τις αρχές της Βόρειας Κύπρου". Η πρώτη πράξη προς την κατεύθυνση αυτή είναι η πρόταση να ανοιχθεί γραφείο στην κατεχόμενη Λευκωσία για να διασφαλίζεται ο έλεγχος της ροής των κοινοτικών κονδυλιών με ευθύνη της Επιτροπής. Πιστή η Επιτροπή στη γραμμή που αναφέραμε πιο πάνω σπεύδει να διευκρινίσει ότι όλα αυτά τα μέτρα και όσα άλλα ληφθούν μελλοντικά προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της συνεργασίας με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, δεν σημαίνουν αναγνώριση του ψευδοκράτους. Κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις της ούτε και άλλωστε μπορεί να το κάνει.
Η πράσινη γραμμή παραμένει το ακραίο σύνορο της ΕΕ, και αυτό μπορεί να μας ικανοποιεί, όμως παράλληλα ετοιμάζεται κανονισμός που θα διευκολύνει, όπως είπε και ο Μπαρνιέ, το πέρασμα της πράσινης αυτής γραμμής. Μένει να δούμε αν η ελληνική πολιτική θα βγάλει σύντομα τα σωστά συμπεράσματα.