Βιογραφικό Σημείωμα

Επαγγελματική, ακαδημαϊκή εξέλιξη και λοιπές δραστηριότητες:

Γεννήθηκε στο Τρίκερι Βόλου

Έλαβε Το Πτυχίο Της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) το 1963 με βαθμό «άριστα».

Το 1966 διορίσθηκε δικηγόρος στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και σήμερα είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.

Από το 1967 έως 1970 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης.

Το 1971 ανακηρύχθηκε διδάκτορας στο Παρίσι με βαθμό «άριστα».

Το 1973-74 συνέχισε τις σπουδές στο Μόναχο και το Αμβούργο με υποτροφία του ιδρύματος Humboldt-Stiftung.

Το 1976 έγινε Υφηγητής Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.

Το 1978 εξελέγη ομόφωνα καθηγητής στην τότε έδρα του Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης δίδαξε Κοινωνική Πολιτική στο Οικονομικό Τμήμα του ΑΠΘ.

Το 1985 καθώς και το 1987 εξελέγη Πρόεδρος του τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ.

Διετέλεσε

Είναι παντρεμένος από το 1973 με τη δικηγόρο Αγγελική Καραλή και έχει ένα παιδί, το Δημήτρη, πτυχιούχο της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου του Northwestern University, School of Law του Σικάγο, δικηγόρο Θεσσαλονίκης και Φραγκφούρτης.

Είναι συγγραφέας 14 βιβλίων μεταξύ των οποίων το τρίτομο βιβλίο με τίτλο «Εργατικό Δίκαιο-Εργασιακές σχέσεις» (ατομικές και συλλογικές), 44 Ελληνικών και 10 ξενόγλωσσων άρθρων, 47 γνωμοδοτήσεων καθώς και μεγάλου αριθμού άρθρων πολιτικοκοινωνικού περιεχομένου δημοσιευμένων στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο. Συνεκδότης R. Blanpain του βιβλίου με τίτλο «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκαιο. Πριν και μετά το Μάαστριχτ ». Συγγραφέας του βιβλίου «Η κοινωνική Ευρώπη-αναζητώντας το νέο κοινωνικό κεκτημένο». (Παρατηρητής, Δεκέμβριος 2000)

Συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό διεθνών συνεδρίων με αντίστοιχες εισηγήσεις, δίδαξε σε αλλοδαπά Πανεπιστήμια και συμμετείχε σε διεθνείς συνδιασκέψεις για Ευρωπαϊκά θέματα, μεταξύ των οποίων η 1 Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη των εκπροσώπων κοινωνικών φορέων (Βαρκελώνη) και η 2 αντίστοιχη Συνδιάσκεψη στην Καζαμπλάνκα.

Τον Ιούνιο του 1999 εξελέγη Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και Εσωτερικής Αγοράς, μέλος, της Επιτροπής Αναφορών καθώς επίσης μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Διετέλεσε ακόμη Αντιπρόεδρος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Συνεργασίας με τις υπερκαυκάσιες χώρες καθώς επίσης μέλος της Αντιπροσωπείας  στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Βουλγαρίας.


Γλώσσες: Γαλλική, Γερμανική.