Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ καθηγητή Ιωάννη Δ. Κουκιάδη στο 8ο Συνέδριο των Νέων Αγροτών Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στη Γενισέα Νομού Ξάνθης' 

                                                   Ξάνθη 1 Σεπτεμβρίου 2001

 
Το συνέδριο των Νέων Αγροτών τίμησε με την παρουσία του ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Καθηγητής του Εργατικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κος  Ιωάννης Κουκιάδης, ο οποίος σε παρέμβασή του εφ' όλης της ύλης, αναφέρθηκε σε τρία σημαντικά θέματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, α) την παγκοσμιοποίηση β) τον ορισμό της γεωργίας όχι μόνο ως καλλιέργεια της γης αλλά ως παροχή υπηρεσιών & γ) την αλλαγή της νοοτροπίας και λογικής των αγροτών σε σχέση με τις επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Α) Ειδικότερα ως προς το πρώτο σημείο της εισήγησής του που αφορά την παγκοσμιοποίηση, ο κ. Κουκιάδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι και μετά τα γεγονότα της Γένοβας, την προσεχή εβδομάδα στο Κοινοβούλιο θα συζητηθεί το θέμα της παγκοσμιοποίησης διότι φαίνεται ξεκάθαρα ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένες παρεξηγήσεις. Δεν πρέπει να μιλάμε για αντιπαγκοσμιοποίηση, διότι η παγκοσμιοποίηση είναι ένα πραγματικό γεγονός όπως και η εκβιομηχάνιση εξάλλου. Άρα δεν προκύπτει θέμα να είμαστε υπέρ ή κατά αυτής. Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο κ. Κουκιάδης ανέφερε ότι η αντιπαγκοσμιοποίηση έχει νόημα ως αντίδραση σε μια συγκεκριμένη ιδεολογική αντίληψη για αυτήν. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τη φιλελεύθερη αντίληψη της παγκοσμιοποίησης όπως αυτή εκφράζεται από τους Αμερικάνους ή τους Αγγλοσάξωνες, οι οποίοι θέλουν μια παγκοσμιοποίηση χωρίς κανόνες. Η μάχη λοιπόν που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και που θα δώσει και στη Νέα Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο Κατάρ είναι να περάσουμε κανόνες άρα να έχουμε όχι μόνο οικονομική παγκοσμιοποίηση αλλά και κοινωνική παγκοσμιοποίηση και κυρίως δημοκρατικοποίηση στην ούτως ή άλλως σημερινή αόρατη και ανεξέλεγκτη παγκόσμια διακυβέρνηση. Όλα αυτά τα θέματα που τέθηκαν στο συνέδριο δεν μπορούν να επιλυθούν από το κράτος αλλά χρειάζονται συνολικότερες αποφάσεις με διεθνή συνεργασία. Αποφάσεις, όμως, που δε θα τις παίρνουν τα οικονομικά κέντρα μακριά από τους λαούς. Απαιτείται οι λαοί ανά τον κόσμο να αποκτήσουν θεσμική φωνή στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν οι σημερινοί κύριοι παγκόσμιοι οργανισμοί αναδιοργανωθούν με προοπτική τη διασφάλιση των εκπροσώπων του λαού. Σε περιφερειακή κλίμακα, αυτό επιδιώκεται με την οργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εδώ καταφαίνεται σήμερα η μεγάλη της σημασία γιατί αυτή συνιστά την πιο ανεπτυγμένη μορφή περιφερειακής συνεργασίας και την πιο προχωρημένη θεσμική απάντηση στην παγκοσμιοποίηση. Και καταλήγοντας επί του θέματος ο κ. Κουκιάδης τόνισε ότι από αυτή την οπτική γωνία πρέπει να αφομοιώσουμε τη δυναμική της παγκοσμιοποίησης που μέσα από την κίνηση κεφαλαίων, υπηρεσιών και ιδεών επιτρέπουν την ανάπτυξη ανοικτών κοινωνιών, αναγκαία σήμερα προϋπόθεση για την πρόοδο και την ευημερία των λαών. Άλλωστε και στο παρελθόν, σε άλλη βέβαια κλίμακα με διαφορετικές συνθήκες, οι ανοικτές κοινωνίες ήταν πάντοτε αυτές που αποτέλεσαν τους φορείς προόδου. Ως πρώτο παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε την αθηναϊκή δημοκρατία. Ο Περικλής στον Επιτάφιο δηλώνει υπερήφανος για τις δυνατότητες που προσέφερε η χώρα τους στο εμπόριο και στην υποδοχή των ξένων.

 Β) Όσον αφορά το δεύτερο θέμα που τέθηκε στο συνέδριο και αφορά την νοοτροπία που υπάρχει ότι αγρότης είναι καλλιεργητής της γης, ο κ. Κουκιάδης τόνισε ότι ο αγρότης στη σημερινή αντίληψη μετατρέπεται από έναν απλό καλλιεργητή σε ανεξάρτητο επαγγελματία, όπως είναι μια σειρά από άλλους επαγγελματίες, γιατί η γεωργία κατά το μεγαλύτερο μέρος είναι σήμερα προσφορά υπηρεσιών, προκειμένου να έχουμε ένα ολοκληρωμένο προϊόν που να φτάνει άνετα στις διάφορες αγορές. Και αναφέρθηκε στο οτι όπως η Βιομηχανία υπηρεσιοποιείται, έτσι και η γεωργία γίνεται προσφορά υπηρεσιών γιατί η καλλιέργεια είναι το 10-15% και τα υπόλοιπα όλα είναι υπηρεσίες, όπως η πληροφόρηση, η γνώση, το μάρκετινκ, ο τρόπος εύρεσης του πελάτη μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου κλπ. Αυτό σημαίνει ότι ο σύγχρονος αγρότης πρέπει να είναι εξίσου μορφωμένος με όσους ασκούν αστικά επαγγέλματα και δε θα έχει να ζηλέψει τίποτε από πολλούς εργαζομένους στα αστικά κέντρα. Και καταλήγοντας ο κ. Κουκιάδης, τόνισε ότι ο νέος ορισμός της γεωργίας είναι μια καινούργια σύλληψη την οποία οι νέοι αγρότες δεν είναι ακόμη έτοιμοι να αντιληφθούν , αλλά μέσω της επαγγελματικής εκπαίδευσης και των καινούριων προγραμμάτων, πρέπει να προσανατολίζονται σε αυτή την κατεύθυνση. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι Έλληνες αγρότες να είναι πρωταγωνιστές στην παγκόσμια διακίνηση των αγροτικών προϊόντων. Ο κ. Κουκιάδης πρόσθεσε τέλος ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο αλλά εκεί είναι το μέλλον και ο Έλληνας αγρότης με το δυναμισμό που τον διέπει εύκολα θα προσαρμοστεί. 

Γ) Οσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Κουκιάδης τόνισε πως είναι σαφές ότι οι επιδοτήσεις όπως τις γνωρίζουμε δεν μπορούν να λειτουργήσουν για ένα απλούστατο λόγο: οι χώρες του τρίτου κόσμου πιέζουν να φέρουν τα προϊόντά τους φθηνά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος του αγροτικού προϊόντος αυτών των χωρών και έτσι δημιουργείται το πρόβλημα. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος  δεν μπορεί να λειτουργήσει η γεωργία με τη λογική των επιδοτήσεων που υπήρχε μέχρι σήμερα και αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση των περισσοτέρων. Η νέα στρατηγική στρέφεται σε συνεχή βελτίωση της ποιότητας σε επώνυμα και εξειδικευμένα προϊόντα σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και της ενσωμάτωσης στο τελικό προϊόν των αναγκαίων υπηρεσιών που προαναφέρθηκαν, ο κος Κουκιάδης συμπερασματικά υποστήριξε ότι βρισκόμαστε σε μια κοσμογονική αλλαγή στο θέμα των νέων αγροτών και τους δίνεται τώρα η χρυσή ευκαιρία να κατανοήσουν ότι έχουν πάρα πολλές πιθανότητες να μπουν στη νέα αγορά και να έχουν ικανοποιητικό εισόδημα. Και καταλήγοντας ο κ. Κουκιάδης πρόσθεσε ότι η νέα μεταβιομηχανική εποχή σημαίνει ένα πράγμα: μετακίνηση των πληθυσμών από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο. Σε λίγο θα έχουμε αντίθετη ροπή από αυτήν που είχαμε σε όλον τον εικοστό αιώνα, όπου οι άνθρωποι έφευγαν από την ύπαιθρο προς τα κέντρα όπου ιδρύονταν μεγάλες βιομηχανίες. Το μέλλον ανήκει στην Περιφέρεια και την ύπαιθρο διότι η βιομηχανία τελείωσε με την έννοια που τη γνωρίζαμε παλαιότερα. Τίποτα δε θα εμποδίζει στο μέλλον οι υπηρεσίες που προσφέρονταν από τις συγκεντρωμένες στα αστικά κέντρα δραστηριότητες, ιδιωτικές και δημόσιες, να προσφέρονται από την ύπαιθρο ή από μικρά αστικά κέντρα. Η ανάπτυξη της τηλεεργασίας, που αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη έχει να μας παρουσιάσει αρκετά εκατομμύρια τηλεεργαζομένων δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε εργαζόμενο και στο πλέον απομακρυσμένο σημείο της χώρας να προσφέρει με εξίσου, αν όχι καλύτερους όρους, τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι υπάλληλοι στα κτίρια του κέντρου της Αθήνας. Έτσι, δημιουργείται μια νέα πηγή απασχόλησης για την ύπαιθρο που θα μπορεί να συνδυάζεται και με τις παραδοσιακές αγροτικές ενασχολήσεις.