Απάντηση του ευρωβουλευτή καθηγητή Ιωάννη Δ. Κουκιάδη, αντιπροέδρου της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και Εσωτερικής Αγοράς, στο ερώτημα της δημοσιογράφου της εφημερίδας "Αγγελιοφόρος" κυρίας Κεχαγιά: "Ποιος ευθύνεται που η Θεσσαλονίκη αντί για μια ανοιχτή πόλη, έχει τις τελευταίες ημέρες την εικόνα μιας οχυρωμένης, έρημης πόλης;".

Ημερομηνία Δημοσίευσης: Σάββατο, 21.06.2003


Οι μαζικές διαδηλώσεις, που συνδέονται με τα νεολαϊκίστικα κινήματα σε Συνόδους Κορυφής, ευρωπαϊκές ή εξωευρωπαϊκές, είναι σχετικά πρόσφατα φαινόμενα και γιαυτό βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο των πειραματισμών. Σε κάθε πόλη που έγιναν Σύνοδοι Κορυφής οι προσεγγίσεις ήταν διαφορετικές. Η επιλογή που έκανε η ελληνική κυβέρνηση "Θεσσαλονίκη-Ανοικτή Πόλη", πρέπει να αποτελέσει την πιο δόκιμη απάντηση μιας δημοκρατικής πολιτείας που έχει ανάγκη να αφουγκράζεται τις ανησυχίες των πολιτών. Αυτές οι ανησυχίες είναι που επιτρέπουν τη διαμόρφωση σωστών πολιτικών προτάσεων για την πρόοδο της κοινωνίας. Οι διαδηλώσεις λοιπόν της Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να αποτελέσουν μια γιορτή της δημοκρατίας και ως τέτοια να αντιμετωπιστεί από όλους.

Οι επιχειρηματίες του κέντρου της πόλης με δική τους πρωτοβουλία μετά και τις καταστροφές που έγιναν στη Γένοβα και στη Γενεύη, επέλεξαν τη λύση της οχύρωσης τους που πραγματικά πήρε απρόβλεπτες διαστάσεις. Κανένας βέβαια δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για την προσπάθειά τους να κατοχυρώσουν την περιουσία τους. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα ήταν δυνατόν να υπάρξει εγγύηση για τη διασφάλισή τους προκειμένου να αποφύγουν τέτοιες λύσεις. Αυτό που λέχθηκε, ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να αναλάβει επίσημα να αποζημιώσει τα θύματα ζημιών, δε νομίζω ότι θα ήταν η πιο σώφρονα λύση. Από τη στιγμή που θα υπήρχε μια τέτοια δημόσια δήλωση, υπήρχε ο κίνδυνος οι κάθε είδους αντιεξουσιαστές να δώσουν το σύνθημα για γενικότερες καταστροφές.

Από την άλλη μεριά, το θέμα των αποζημιώσεων δεν είναι θέμα δηλώσεων, αλλά ανήκει στο δικαιϊκό σύστημα, το οποίο προβλέπει δυνατότητες αποζημίωσης για παραλείψεις των κρατικών οργάνων.

Σε κάθε περίπτωση η στάση των Θεσσαλονικέων θα πρέπει να προβληματίσει τους οργανωτές αντίστοιχων εκδηλώσεων για το αν θέλουν τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών ή προτιμούν την απομόνωσή τους.