Συνέντευξη στο Έθνος

 

1. Ποιο είναι τελικά το περιεχόμενο του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ποιες αντιδράσεις προκάλεσε;

Όντως, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που υιοθετήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες με τίτλο: "καταδικάζοντας τον ολοκληρωτικό κομμουνισμό" προκάλεσε πολλές αντιδράσεις σε πολιτικούς κύκλους στην Ευρώπη. Μερικοί μάλιστα εξεπλάγησαν για την αναπαλαίωση αυτού του είδους της πολιτικής. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το θέμα το έφερε ο ευρωβουλευτής του Κ.Κ.Ε. κ. Κόρακας.

Από το όλο αυτό ψήφισμα δύο είναι τα κύρια σημεία που δημιούργησαν και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις. Το ένα είναι αυτό που θεωρεί ότι ενώ καταδικάστηκαν τα εγκλήματα κατά του ναζισμού δεν έγινε το ίδιο με τους ενόχους του κομμουνιστικού συστήματος. Το δεύτερο σημείο αναφέρει επί λέξη ότι "καλεί αυτούς που σκέπτονται να αναλάβουν πολιτικά καθήκοντα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ να δηλώσουν τις επαγγελματικές τους και πολιτικές τους δραστηριότητες στα πρώην κομμουνιστικά καθεστώτα και να αποφεύγεται να αναλαμβάνουν ευρωπαϊκό πόστο εάν είχαν λάβει μέρος σε καταπιεστικούς κομμουνιστικούς μηχανισμούς, ή είχαν συμμετάσχει σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".

2. Πού στρέφεται η κριτική σε αυτή τη δήλωση;

Πρώτα πρώτα, προβληματίζει η άμεση συσχέτιση κομμουνισμού και ναζισμού που για πολλούς λόγους είναι ανιστόρητη. Ανεξάρτητα από αυτό, αυτή η όψιμη επαναφορά λεξιλογίου που θυμίζει την περίοδο του ψυχρού πολέμου, θεωρήθηκε από πολλούς ακατανόητη σε μια εποχή που θέλουμε να ξεχάσουμε τη διαίρεση της Ευρώπης και τη διαίρεση των λαών. Πέρα από αυτό ή θα πρέπει να θεωρηθεί ότι η δήλωση έχει καθαρό στόχο την, σε θεωρητικό επίπεδο, απαξίωση του κομμουνισμού ή αν εκληφθεί κατά γράμμα, από πρακτική άποψη είναι ανεφάρμοστη, εκτός και αν αναστήσουμε καταδικασμένους μηχανισμούς δίωξης φρονημάτων.

Αληθώς πώς θα ελέγξουμε το πολιτικό παρελθόν; Ποιος θα το κρίνει και με ποια κριτήρια; Αν υπήρχαν όντως ένοχοι κάποιων συγκεκριμένων αδικημάτων, αυτοί θα έχουν κριθεί από νέα καθεστώτα που δεν είχαν κανένα λόγο να τα αποσιωπήσουν και πάντως η παρότρυνση προς τα καθεστώτα αυτά να προβούν σε αντίστοιχες εκκαθαρίσεις, είναι μια επέμβαση στα εσωτερικά των κρατών για τα οποία δεν είναι αρμόδιο ένα ευρωπαϊκό κόμμα.

3. Τελικά πώς εξηγείτε αυτό το ψήφισμα που έλαβε χώρα κάπως αναπάντεχα;

Έχω τη γνώμη ότι αυτό το ψήφισμα που οδηγεί σε μια αναζωπύρωση του αντικομουνισμού πρέπει να ερμηνευθεί ως μια επιβολή των ακραίων συντηρητικών δυνάμεων που φαίνεται όλο και περισσότερο να κυριαρχούν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπως άλλωστε το επισήμανε και η εφημερίδα Le Figaro που ανήκει στον συντηρητικό χώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι πολιτικές ομάδες από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιταλία, που πρόσκεινται στο Κέντρο αλλά ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, συζητούν σοβαρά να αποχωρήσουν από αυτό γιατί δεν τους εκφράζει αυτή η στροφή του.


4. Πιστεύετε ότι το ψήφισμα αυτό σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο για την Ελλάδα;

Αν και το ψήφισμα αυτό έγινε για τους προερχόμενους από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, εύκολα μπορεί να κατανοήσει κανείς ότι το θεωρητικό του υπόβαθρο μπορεί να έχει και άλλες προεκτάσεις. Σε κάθε περίπτωση δεικνύει ότι για πολλούς οι διαχωριστικές γραμμές καλά κρατούν και ότι χωρίς αντίβαρα από τη δημοκρατική παράταξη οι κίνδυνοι για περαιτέρω συντηρητικοποίηση είναι εμφανείς.

Ιωάννης Κουκιάδης,
Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.